Viata Sfantului Mucenic Efrem cel Nou

Sfantul Efrem cel Nou, numit Mare Mucenic si Tamaduitor, s-a nascut in data de 14 septembrie 1384, in ziua praznuirii Inaltarii Sfintei Cruci, in orasul Trikala, in Grecia. In urma Botezului, copilul a primit numele de Constantin. Ramanand orfan inca de mic, sfantul a fost neincetat mangaiat de harul lui Dumnezeu. Tatal sau, trecand la cele vesnice, sfantul a ramas in grija mamei sale, dimpreuna cu alti sase frati.

Citește articolul

Despre preotie

Imi este foarte greu să mă gândesc la omul care vine spre hirotonie fără a fi cercetat şi fără a se cerceta pe sine însuşi dacă preoţia este exact ceea ce îşi doreşte şi dacă se vede potrivit pentru această misiune. Descoperirea vocaţiei pentru preoţie nu este săvârşită de candidat, ci de către prietenii acestuia care văd în el un om în care se disting acele calităţi sufleteşti care îl fac vrednic de a fi „păstorul cel bun care îşi pune viaţa pentru oile sale”, cum ar fi: sinceritatea, firea blândă înclinată spre rugăciune, smerenia, seriozitatea şi iubirea de semeni, multă răbdare, devotament şi nesfârşit zel pastoral.

Citește articolul

Urare de Anul Nou

În folclorul religios avem o urare cuprinsă într-un cântec, o melodie  care se face de Anul Nou. Această urare se numește plugușorul.

În geniul său, folclorul folosește expresia "se înnoiește" ceea ce înseamnă că, anul care a trecut se înnoiește prin cel care a venit. Este același an dar înnoit. Noi nu aruncăm la gunoi anul vechi pentru că a venit altul, ci același an se înnoiește. Această exprimare genială din urarea conținută de Plugușor este de fapt inspirată din învățătura Mântuitorului Hristos despre înnoire.

Citește articolul

Sfanta Euharistie

Atât contextul european în care este invitată să-şi prezinte identitatea cât şi răspunderea fiinţială pentru mântuirea credincioşilor săi, cheamă Biserica Ortodoxă Română la prezentarea, argumentarea, intensificarea şi valorificarea misiunii sale sacramentale în scopul de a evidenţia şi asigura pe toţi oamenii de prezenţa reală a lui Dumnezeu în Biserică şi în lume, de viaţa în Hristos pe care creştinii ortodocşi o experimentează pe calea sigură a Sfintelor Taine.

Urmând acestui demers, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2014 ca „Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii)” şi „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, cu dorinţa de a mărturisi adevărul mântuitor că, în lumea secularizată şi fragmentată a societăţii contemporane, numai Jertfa supremă a Domnului Iisus Hristos cu Care ne împărtăşim euharistic şi numai viaţa de jertfă în comuniune cu cei care au fost sfinţiţi din puterea jertfei lui Hristos pot aduce vindecarea sufletească şi pot cultiva în persoana credinciosului viaţa nouă propovăduită şi inaugurată de Hristos, angajându-l la o responsabilitate fermă faţă de semeni şi de întreaga creaţie.

Citește articolul

Sfânta Cruce

Sfânta Cruce este cel mai mare altar al creștinismului. Pe acest altar S-a adus cea mai mare jertfă a omenirii.

Fiul lui Dumnezeu, întrupat în persoana lui Iisus, a primit de bunăvoie ca să moară ca un miel nevinovat pentru păcatele lumii. După moarte însă a urmat Învierea și deci la înviere s-a ajuns prin cruce. Așadar există o strânsă legătură între cuce și înviere.

Citește articolul