Sfânta Liturghie

"Am văzut lumina cea adevărată, am primit Duhul Cel ceresc, am aflat credința cea adevărată... " așa rostesc creștinii ortodocși la sfârșitul Sfintei Liturghii. Ortodoxia este o Biserică a Liturghiei pentru că are în centrul Vieții ei Liturghia.

Citește articolul

Despre Sfânta Împărtășanie

Atunci când o persoană primește Sf. Împărtășanie preotul sau Arhiereul însoțește actul împărtășirii de următoarele cuvinte: ” Se împărtășește robul (roaba) lui Dumnezeu , Numele, cu cinstitul și Sfântul Trup și Sânge al Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor și spre viața de veci.”. Remarcăm faptul că preotul nu se adresează la persoana a doua, vorbind cu cel ce se impărtășește, ci se adreseaza la persoana a treia, deci prezintă lui Dumnezeu persoana care a venit la Sf. Împărtășanie.

Citește articolul

Rugăciunea Tatăl nostru

Este rugăciunea cea mai des rostită de credincioşi, este rugăciunea pe care o învăţăm din copilărie, alături de ”înger îngeraşul meu…„ şi alte câteva rugăciuni ale copilăriei. În acelaşi timp intră în alcătuirea tuturor rînduielilor şi alcătuirilor liturgice, chiar repetându-se de mai multe ori în timpul aceleiaşi rânduieli. Face parte din slujba Sfintei Liturghii, fiind aşezată la sfârşitul acesteia.

Citește articolul

Sf. Nectarie al Pentapolei

Sfantul Nectarie al Pentapolei, facatorul de minuni, este un dar al lui Dumnezeu oferit lumii nefericite si sarmane a veacului al XX-lea. Este un mare Parinte al Bisericii in a carui persoana sunt unite sfintenia vietii, harul facerii de minuni si invatatura ortodoxa.

Citește articolul

Cea dintai datorie a credinciosului

1. Care este cea dintai datorie si cea mai mare grija a credinciosului in viata? Cea dintai datorie si cea mai mare grija a credinciosului in viata este grija de mantuirea sufletului sau. Nimic pe lume nu e mai de pret pentru el ca mantuirea sufletului, dupa cuvantul Mantuitorului, care zice: "Ce va folosi omului de ar dobandi lumea toata si-si va pierde sufletul sau? Sau ce va da omul, in schimb pentru sufletul sau?" (Marcu VIII, 36-37).

Citește articolul