Icoana Maicii Domnului cu pruncul

de la Mănăstirea Nămăiești, jud Argeș

Cu Binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin bunăvoința și sprijinul IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, precum și a maicii starețe Lucia Nedelea, icoana Maicii Domnului cu pruncul de la mănăstirea Nămăiești va fi adusă și purtată în procesiunea organizată la Biserica Icoanei din București din data de 24.03.2013, de Ziua Ortodoxiei.

Icoana va rămâne câteva zile la Biserica Icoanei spre închinare și spre mângâierea credincioșilor din Capitală și împrejurimi.

Icoana Maicii Domnului cu pruncul de la Mănăstirea Nămăiești se află în biserica rupestră a acestei mănăstiri care la rândul ei este așezată în apropierea orașului Câmpulung Muscel, în partea de nord vest a acestuia.

Istoricul renumitei icoane se împletește cu istoria bisericii mănăstirii, monument fără de vârstă, amenajat în întregime în grota de piatră. Acest fapt susține supoziția că biserica a fost la origine o catacombă creștină pe vremea stăpânirii romane, când creștinismul nu era ingăduit, deși se răspândise pe teritoriile daco-romane.

Potrivit tradiției icoana este considerată a fi una dintre cele 12 pictate de Sf. Apostol și Evanghelist Luca, la dorința Maicii Domnului. Aceasta le-a dat apoi apostolilor înainte de a pleca la propovăduire. Potrivit aceleiași tradiții, icoana ar fi fost adusă la noi în țară de Sf. Apostol Andrei.

Datorită vicisitudinilor vremii biserica și icoana au fost acoperite de praful timpului și al uitării și au fost descoperite în urma unui vis, de un cioban care păștea oile în zonă.

Începând din secolul XVI mănăstirea Nămăiești a dus o viață duhovnicească fără întrerupere, având în centru renumita icoană considerată ca fiind făcătoare de minuni.

În anul 1778 sfânta icoană a fost îmbrăcată într-o ramă de argint de către Enache Postelnicu, iar în 1913 peste această ramă veche s-a pus o altă ramă mai mare, pe cheltuiala doamnei Elena General Rosty.

În timpul primului război mondial mănăstirea a fost incendiată. Sergentul Ioan Mustață a mărturisit mai târziu că s-a luptat o noapte întreagă cu flăcările, fără nici un rezultat, pentru ca dimineață, în momentul în care focul a ajuns în dreptul icoanei să se stingă brusc.

Astăzi icoana este renumită prin ajutorul dat femeilor care se roagă pentru a naște copii, pentru ajutorul dat bolnavilor de boli grave sau tuturor celor care se află în necazuri.