ICOANA - FEREASTRĂ SPRE DUMNEZEU,

MANIFESTARE RELIGIOS-CULTURALĂ LA BISERICA ICOANEI DIN BUCUREŞTI

În perioada 27 februarie – 5 martie 2017, la Duminica Ortodoxiei (prima din postul Sfintelor Paşti), cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la biserica Icoanei din Bucureşti va avea loc a X-a ediţie a manifestării religios-culturale intitulată ,, ICOANA - FEREASTRĂ SPRE DUMNEZEU”, organizată de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Protoieria Sector II Capitală în colaborare cu Primăria Sectorului 2.

Marţi, 28 februarie 2017, ora 18.00, la biserica Icoanei va avea conferinţa cu tema „Pocăinţa în textile Canonului Mare”, susţinută de Pr. Prof. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu.

Miercuri, 1 martie 2017, Icoana Maicii Domnului Iordăniţa, salvată din biserica schitului românesc de la Iordan, va fi adusă de la Ierusalim la Bucureşti şi va fi aşezată spre închinare la biserica Icoanei din București începând cu ora 8.00, unde va rămâne până luni, 6 martie 2017, ora 19.00

Joi, 2 martie 2017, ora 18.30, la biserica Icoanei va avea conferinţa cu tema „Despre sfintele icoane”, susţinută de părintele Diac. Prof. Adrian Sorin Mihalache de la Universitatea Ioan Cuza din Iaşi.

Sâmbătă, 4 martie 2017, la ora 16.00 va fi oficiată slujba Vecerniei, iar de la ora 18.00 va avea loc procesiunea Lumina Ortodoxiei în jurul parcului Icoanei din apropiere. În timpul procesiunii, peste 100 de preoţi şi mii de credincioşi vor purta lumânări aprinse şi vor cânta imne bisericeşti. Un detaşament din cadrul Poliţiei Locale Sector 2, în uniforme de gală, va purta torţe aprinse.

Duminică, 5 martie 2017, după Sfânta Liturghie oficiată pe o scenă montată în curtea bisericii Icoanei, de la ora 13.00, va avea loc procesiunea Icoana - fereastră spre Dumnezeu în jurul parcului Grădina Icoanei la care vor participa peste 100 de preoţi şi mii de credincioşi. Procesiunea se va încheia cu sfinţirea icoanelor purtate de credincioşi.

Vineri, 10 martie 2017, ora 11.00, la Teatrul Metropolis, va fi prezentată piesa de teatru creştin Brâncoveanu, Ivireanul, iubire de Biserică şi neam.

***

Icoana axioniţă a Maicii Domnului, numită „Iordăniţa”,

salvată din biserica schitului românesc de la Iordan

În clădirea Reprezentanţei Patriarhiei Române din Ierusalim se păstrează un odor de mare preţ, şi anume icoana Maicii Domnului „Iordăniţa“, în faţa căreia a slujit odinioară Sfântul Ioan Iacob. Aceasta a fost salvată de Arhiepiscopul Lucian Florea, în timpul slujirii sale ca Reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului, în anii aceia când schitul de la Iordan fusese închis şi rămas în tăcere, pe malul apei în care Domnul a primit, smerit, Botezul, sub mâna prorocului.

Multe din rugăciunile şi poeziile pe care le-a compus Sfântul Cuvios Ioan Iacob sunt scrise înaintea la icoanei axioniţă a Maicii Domnului, numită „Iordăniţa”, aşa cum de altfel la ea se rugau mulţi pustnici din Valea Iordanului care se spovedeau la Sfântul Cuvios Ioan Iacob. Când au început bombardamentele în zonă, icoana Iordăniţa a fost scoasă şi adusă la Așezământul Românesc de la Ierusalim, unde se află în prezent așezată într-un baldachin de lemn din pridvor, pentru ca pelerinii care vin în Țara Sfântă să se poată închina Maicii Domnului, cu nădejdea că le ascultă rugăciunile şi le şterge lacrimile, aşa cum le-a şters şi pe cele ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob.