Comunicat de presă Duminica Ortodoxiei (18-21 martie 2016)

Icoana Maicii Domnului care a vărsat lacrimi

vine de la Cluj la București

„(...) am văzut că din ochii micuţului Iisus, aşa cum era pictat, şi din ambii ochi ai Fericitei Fecioare, a curs câte o umezeală în formă de picătură, nu numai o dată sau de două ori, ci de mai multe ori”, era declaraţia unuia dintre martorii ascultaţi sub jurământ în ancheta referitoare la lăcrimarea icoanei de la Ilişua din ianuarie-iulie 1730.

Această icoană pictată în anul 1673 de pictorul Luca din Iclod, cel care a pictat și Icoana Maicii Domnului cu pruncul, de la Mănăstirea Nicula, va fi adusă la Biserica Icoanei din București și va fi așezată spre închinare, în perioada 18-21 martie 2016.

Icoana Maicii Domnului cu pruncul, care a lăcrimat de 2 ori arată apropierea apropierea cea mai intimă dintre om și Dumnezeu: obrazul pruncului lipit tandru de obrazul Maicii sale, adică obrazul omului lipt de obrazul Domnului.

Minunea vărsării lacrimilor s-a petrecut în anii 1717 și 1729. Autenticitatea minunii a fost consemnată cu prilejul unei anchete în care au fost audiați 15 martori. Documentul se păstrează in Arhivele Naționale din cadrul Serviciului Județean Cluj.

Lacrimile Maicii Domnului exprimă mijlocirea ei către Fiul său pentru iertarea păcatelor noastre și pentru ajutor în suferință. Mântuitorul primește aceste lacrimi unite cu rugăciunea și în calitate de Dumnezeu dar și în calitate de Fiu ascultător. Pentru aceasta Fiul nu poate trece cu vederea lacrimile pe care Maica Sa și Maica noastră le varsă pentru noi.

Icoana Maicii Domnului de la Mitropolia Clujului este adusă la București cu ocazia sărbătorii Duminicii Ortodoxiei (20 Martie ) zi în care Biserica își arată în mod deosebit cinstirea față de icoanele ortodoxe.

Icoana va fi purtată și în două impresionante pelerinaje pe străzile din jurul Bisericii Icoanei și Parcului Icoanei sâmbătă 19 martie între orele 18.30 -19.30 și duminică după Sfânta Liturghie între orele 13.30 – 14.30.

Evenimentul se află la a IX-a ediție și conform tradiției din ultimii ani vor participa aproximativ 100 de preoți și câteva mii de credincioși.

Programul manifestării

Vineri 18 martie 2016

Ora 15.00 Sosirea Icoanei Maicii Domnului cu pruncul, de la Mitropolia Clujului, și așezarea ei spre închinare la Biserica Icoanei din București

Sâmbătă 19 martie 2016

17.00 – 18.30 Vecernie la Biserica Icoanei

18.30 – 19.30 Pelerinajul „Lumina Ortodoxiei” cu lumânări și torțe aprinse

Duminică 20 martie 2016

10-12.00 Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în curtea Bisericii Icoanei

13.30 – 14.30 Pelerinajul „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”

Întregul eveniment se va desfășura cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va conduce personal sau printr-un delegat al Preafericirii Sale întregul program.

De asemenea evenimentul beneficiază de susținerea și implicarea Primăriei Sectorului 2, respectiv a Domnului primar Neculai Onțanu, care va participa la eveniment.

Luni 21 martie

Sfânta Icoană va pleca spre Mitropolia Clujului în jurul orei 21.