MANIFESTARE RELIGIOS-CULTURALĂ

LA BISERICA ICOANEI DIN BUCUREŞTI

În perioada 19 - 26 februarie 2018 cu binecuvântarea PREAFERICITULUI PĂRINTE PATRIARH DANIEL, la biserica Icoanei din Bucureşti va avea loc a XI-a ediţie a manifestării religios-culturale intitulată ,, ICOANA - FEREASTRĂ SPRE DUMNEZEU”, organizată de Protoieria Sector II Capitală, Primăria Sectorului 2 și Parohia Icoanei.

Programul manifestării:

Luni 19 februarie vernisajul unei expoziții de icoane pictate de copiii care fac parte din cluburile de pictură ale unor parohii din Protoieria Sector II Capitală. Vernisajul va avea loc la Galeria de artă 2Art, de la Parterul Primăriei Sectorului 2, de la ora 17.00.

Miercuri 21 februarie 2018, ora 18.30, la biserica Icoaneiva avea loc conferinţa susținută de Pr. Prof. Ștefan Buchiu, decanul Facultatății de Teologie Iustinian Patriarhul din București.

Joi 22 februarie 2018 ,ora 18.30 la biserica Icoaneiva avea loc conferinţa susţinută de părintele Diac. Prof. Adrian Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloaie din Iaşi.

Vineri 23 februarie 2018, ora 12.30 va fi așezată spre închinare Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită Grabnic Ascultătoare. Icoana provine de la mănăstirea Dochiariu din Sf. Munte Athos și a fost dăruită mănăstirii Lainicidin jud Gorj.

Totodată vor fi puse spre închinare părticele din moaștele următorilor sfinți: Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sf. Irodion de la Lainici, Sf. Sebastian, și sfinții Protasie, Chervasie, Celsie și Nazarie.

Sfintele moaște și sfânta icoană vor rămâne spre închinare în fața Bisericii Icoanei până luni 26 februarie ora 20.00.

Vineri 23 februarie , ora 18.30 la biserica Icoanei va avea loc conferința susținută de Pr. Prof. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu.

Sâmbătă, 24 februarie, la ora 16.00la Biserica Icoanei va fi oficiată slujba Vecerniei, iar de la ora 18.00 va avea loc procesiunea Lumina Ortodoxiei în jurul parcului Icoanei din apropiere. În timpul procesiunii, peste 100 de preoţi şi mii de credincioşi vor purta lumânări aprinse şi vor cânta imne bisericeşti. Un detaşamentdin cadrul Poliţiei Locale Sector 2, în uniforme de gală, va purta torţe aprinse.

Duminică, 25 februarieSfânta Liturghie va avea loc de la 9.00 -12.30 și va fi oficiată pe o scenă montată în curtea Bisericii Icoanei, de Preafericitul Părinte Daniel sau de un Arhiereu,delegat al Preafericirii Sale.

De la ora 12.30, va avea loc procesiunea Icoana - fereastră spre Dumnezeu în jurul parcului Grădina Icoanei la care vor participa peste 100 de preoţi şi mii de credincioşi, purtând în mâini icoane. Procesiunea se va încheia cu sfinţirea icoanelor purtate de credincioşi și cu un scurt concert coral religios.

***

Icoana Grabnic Ascultătoare a Maicii Domnului din Muntele Athos (Gorgoepicusa)

Este cel mai important odor al Mănăstirii Dochiariu, din Sfântul Munte Athos, din Grecia.A fost pictată în secolul XI, în timpul Sf. Neophitos, unul dintre fondatorii mănăstirii.

În lume mai sunt 5 copii ale acestei icoane 3 în Grecia, una în Georgia, şi din anul 2006, la Lainici din România.

Icoana Maicii Domnului “Grabnic Ascultătoare” a făcut şi face multe minuni. Este cunoscută ca grabnic ascultătoare pentru familiile creștine, îndeosebi pentru mamele care își doresc prunci, pentru cei bolnavi de boli grele ca și pentru orbi cărora le-a redat vederea și ologi pe care i-a făcut să mearga.

Ultima minune consemnată s-a întâmplat în decembrie 2016atunci când un tânăr în vârstă de optsprezece ani din orașul Strumica [Macedonia], care suferea grav de bâlbâială, a vizitat Mănăstirea Dochiariu pentru a se închina Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic ascultătoare”. Când tânărul, care nu mai vorbise înainte și care scoatea doar sunete neinteligibile, a intrat în mănăstire și a stat lângă icoana făcătoare de minuni Grabnic ascultătoare, a început brusc să plângă și să strige în limba sa maternă: „Maică Maria, dă-mi sănătate!”.

Toți aceia care erau cu el și cunoșteau viața tânărului au rămas uimiți. După rugăciunea pe care un călugăr din Dochiariu a citit-o netulburat, tânărul macedonean s-a adresat tuturor celor prezenți care s-au rugat împreună cu el și a spus: „Vă mulțumesc tuturor, acum mă simt foarte bine.”